Matcha – bogactwo natury

Herbata Matcha

Matcha to najzdrowsza z zielonych herbat. Jej sekret tkwi zarówno w bardzo specyficznym sposobie uprawy i zbioru oraz preparowaniu listków, a także bogactwie substancji odżywczych. Matcha jest bowiem sproszkowaną zielona herbatą, podczas picia której spożywamy całe listki. Dzięki temu organizmowi dostarczane są wszystkie roślinne substancje czynne w ilości około 10 – krotnie większej niż podczas picia tradycyjnego naparu z liści. Co zatem zawierają sproszkowane, młode listki zielonej herbaty?

  • minerały: cynk, chrom, fluor, magnez i wapń, potas i żelazo
  • witaminy A, C, E i z grupy B
  • błonnik
  • antyutleniacze
  • kofeina
  • L – teanina

 

Kiedy warto pić matcha? Zawsze. Herbata ta dodaje energii, w sposób znacznie korzystniejszy niż kawa. Kawa powoduje bowiem krótkotrwałe pobudzenie, ale towarzyszyć mu może podrażnienie żołądka, drżenie rąk, kołatanie serca czy nerwowość. A matcha? Dzięki unikatowej kompozycji kofeiny i L -teaniny, ta zielona herbata z jednej strony pobudza i dodaje energii, a z drugiej – relaksuje i wycisza. jak wytłumaczyć to pozornie przeciwstawne działanie? L -teanina wprowadza mózg w tzw. stan alfa, czyli podobny do tego, jaki osiągany jest podczas medytacji. Gwarantuje on jednocześnie spokój umysłu i jasność myślenia, oraz zdolność koncentracji. Taki efekt utrzymuje się po wypiciu matcha przez 3 – 6 godzin.

Dzięki ogromnej zawartości antyutleniaczy matcha zapobiega wielu chorobom, u podłoża których leży szkodliwy wpływ wolnych rodników: cukrzycy, miażdżycy, zawału serca czy nowotworów. Doskonale wpływa na zdrowie i urodę, stanowi pożądany składnik wielu kosmetyków. Warto skorzystać z jej uniwersalności i niezwykłych właściwości. Smacznego!

Autor Artykułu – www.GreenMatcha.pl – Sklep z 100% Organiczną Herbatą Matcha